Leiterin: o.Univ.Prof.Dr. Paula Larenza-Menzies, PhD, Dip ECVAA

Die international anerkannte Verterinär-Anästesistin übernahm Ende 2015 die Professur sowie die Leitung der Klinischen Abteilung für Anästhesiologie und perioperative Intensivmedizin an der Vetmeduni Vienna. Die gebürtige Argentinierin hat sich auf dem Gebiet der Tiernarkosen und der Schmerzbehandlung spezialisiert. Sie arbeitete unter anderem an der Entwicklung eines neuartigen Anästhetikums für Pferde, Katzen und Hunde, das bessere Narkosequalitäten besitzt und schneller abgebaut wird.

Laufbahn

2013-
2015
Assistenzprofessur in Anästhesie – Tenure Track Anstellung, Leitung, Dienstleistung in Kleintier- und Pferdeanästhesie, Veterinärmedizinische Schule, Universität Helsinki
2007-
2012
Assistenzprofessur in Anästhesie - Klinikärztin mit Lehrfunktion, Leitung, Dienstleistung Kleintieranästhesie, Veterinärmedizinische Schule, Universität von Pennsylvania
PhD-Student, Hochschule für Zell- und Biomedizinwissenschaften (Graduate School for Cellular and Biomedical Sciences - GCB), Universität Bern, Schweiz
Supervisor: Prof. Dr. Regula Bettschart-Wolfensberger (Vetsuissefakultät, Zürich)
2006 - 2007 Oberärztin Anästhesie, Kleintierklinik, Vetsuissefakultät, Universität Zurich, Schweiz
2005 - 2006 Oberärztin Anästhesie, Abteilung für Klinische Veterinärmedizin, Vetsuissefaklutät, Universität Bern, Schweiz
2002 -
2005
Forscher und Resident, Abteilung für Klinische Veterinärmedizin, Vetsuissefakultät, Universität Bern, Schweiz
1999 - 2001 Veterinärassistent und Anästhesist, Quinto, Kleintierpraxis, Genoa & Valdinievole Tierklinik, Monsummano Terme, Italien
1994 - 1998 Praktische Tierärztin, Klinikinhaberin, Norte Kleintierklinik, Mitre Kleintier- & Dr. Resburgo's Tierklinik, Buenos Aires, Argentinien

Funktionen / Mitgliedschaften in Wissenschaftlichen Gesellschaften

2003-heute

Mitglied AVA (Association of Veterinary Anaesthetists)

2006-heute

Mitglied ECVAA (European College of Veterinary Anaesthesia and Analgesia), Mitglied der Prüfungskommission seit 2011

2006-heute

Mitglied IVAPM (International Veterinary Academy of Pain Management)

1998-heute

Mitglied, Argentinean Society for Veterinary Medicine

2007-2012

Mitglied PVMA (Pennsylvania Veterinary Medical Association)

2008-2011

Anästhesieserviceleiterin, M.J. Ryan Tierklinik - Universität Pennsylvania

2008-2012

Mitglied CASS (Committee on the Academic Status of Students) Universität Pennsylvania

2009-2012

Mitglied, Student Disciplinary System and the Code of Academic Integrity, Universität Pennsylvania

2010-2012

Mitglied, LehrunterausschussTeaching Subcommittee of the Education Committee - UPennMember, Infectious Disease Committee - UPenn

2011/2013

eingeladener Prüfer, ECVAA Prüfungskomitee

Mitglied ECVAA Prüfungskomitee

2014-heute

Mitglied, Komitee für Internationale Beziehungen, Fakultät für Veterinärmedizin, Universität Helsinki

Leiterin, Anästhesieservice, Veterinärfakultät, Universität Helsinki

Fachgutachterin für wissenschaftliche Zeitschriften

• American Journal of Veterinary Research
  • Journal of Veterinary Anesthesia and Analgesia
  • Journal of Veterinary Emergency and Critical Care
  • Journal of the American Veterinary Association
  • Journal Small Animal Practice

Research and scientific activity

Dr. Larenza Menzies’ research is oriented towards improving the safety of anesthetic techniques in veterinary patients, either by developing newer anesthetic agents, loco-regional techniques that decrease the need for general anesthetics, or by investigating complications related with de delivery of anesthesia. In this context Dr. Larenza Menzies has developed her research in the following areas:

1. S-ketamine pharmacology in horses, cats and dogs: The pharmacokinetics and pharmacodynamics of this enantiomer was extensively studied by Dr. Larenza Menzies. In brief, her results show that S-ketamine is eliminated faster and provides better anesthetic qualities than the racemate.
  2. Aspiration pneumonia in dogs: The results of a multicenter study in showed that some analgesic agents like opioids might increase the risk for aspiration pneumonia. Alternative analgesic techniques (e.g. local blocks) should be investigated.
  3. Locoregional techniques in dogs and rabbits: The results of two studies performed by Dr. Larenza Menzies and collaborators in dogs and rabbits showed that desensitization of the sciatic and femoral nerves in dogs and rabbits may provide suitable anti-nociception and postoperative analgesia for stifle joint surgery. Thus, this technique may reduce the complications associated with the administration of epidural agents, or systemic analgesics and high concentrations of general anesthetics. Additionally, research was also performed with ultrasound-guided techniques to desensitize the brachial plexus in dogs aiming for similar results.
  4. Minimizing Alpha-2 cardiovascular side effects: current research is being performed to identify the advantages of using an agent that minimizes the side effects of alpha-2 agonists without interfering with their main sedative and analgesic effects. In this context, peripheral receptor antagonists or alpha-1 blockers are investigated.
  5. Ventilation and oxygenation: research was conducted by Dr. Larenza Menzies in collaboration with the University of Bari to test beside formulas use to assess oxygenation in anesthetized patients. Similarly, special mechanical ventilation techniques (i.e. one-lung ventilation, positive-end expiratory ventilation, recruitment maneuvers, etc.) were studied/reported in dogs, alpacas, goats and sheep.
  6. Cancer recurrence and anesthesia: Dr. Larenza Menzies is currently investigating the effects of opioid analgesic vs. local anesthetic agents with the aid of a PhD student.

Publikationen von Prof. Paula Larenza-Menzies, PhD, Dip ECVAA 1

Univ.-Prof. Dr.med.vet. Maria Paula Larenza Dipl.ECVAA