Skip to main content Skip to Unit of Food Microbiology navigation

1. ADDA Annual Meeting

Am 29. und 30. April 2015 fand bei der Firma Kärntnermilch in Spittal an der Drau das 1. Jahresmeeting des Comet K-Projektes ADDA, “Advancement of Dairying in Austria”, welches durch BMVIT, BMWFJ, das Land Niederösterreich und die Stadt Wien gefördert wird, statt. Neben wissenschaftlichen Präsentationen zu Projekten aus den bearbeiteten Themenbereichen Tierernährung, Reproduktionsmanagement, Mastitismanagement, Rohmilchqualität und Datenintegration war für viele sicherlich die Führung durch die Firma Kärntnermilch ein Höhepunkt. Die am Projekt beteiligten Firmenpartner aus den Bereichen Milchviehfütterung, Testentwicklung, Wirkstoffentwicklung, Milchverarbeitung, aber auch der AGES, den Tiergesundheitsdiensten und der Landeskontrollverbände zeigten durch ihre zahlreiche Anwesenheit, dass sie das Projekt nicht nur finanziell, sondern auch inhaltlich voll unterstützen. Die internationalen Berater des Projektes hoben vor allem die nicht alltägliche intensive Zusammenarbeit zwischen Partnern aus unterschiedlichsten Bereichen der österreichischen Milchproduktion als Alleinstellungsmerkmal des Projektes hervor.

 

2nd Annual Meeting

The 2nd Annual Meeting was held  in Tulln on April 14th and 15th and sponsored by company partners Biomin and Romer Labs.

3rd Annual Meeting

The third Annual Meeting was held at company partner Kärtnermilch in Aschbach on April 27th and 28th.

Lower Austrian Innovation Award 2018 for development from Project ADDA

The company SY-LAB Geräte GmbH was awarded the Lower Austrian Innovation Prize 2018 with the submission "World novelty for the examination of cheese milk".

Compared to conventional methods, the new automated application enables a much faster, more sensitive and more selective quantification of cheese damaging clostridia in milk.

The method, for which a patent application was filed in 2016, was developed as part of the K-project ADDA (Advancement of Dairying in Austria) in cooperation with the Institute of Food Sciences at BOKU (PD Dr. Konrad J. Domig and Dr. Johanna Brändle) and is already successful on the international market.

The innovative method was also nominated for the special prize Econovius 2019, which is awarded as part of the State Prize for Innovation.

The research on clostridia analysis is continued in the competence centre FFoQSI (Feed and Food Quality, Safety & Innovation), a D4Dairy partner.