Forschungskooperationen

Kooperationen mit außeruniversitären wiss. Einrichtungen

  • AFSSA (Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments), Pôle Alimentation Animale, Zoopôle, Site de Beaucemaine (Christine Burel)
  • Agricultural University of Athens, Dept. of Food Science & Technology (George Nychas)
  • Aristotle University of Thessaloniki, Faculty of Agriculture, Dept. of Food Science and Technology, Lab. of Food Microbiology and Hygiene (Kostas Koutsomanis)
  • ECVPH - The European College of Veterinary Public Health; http://www.ecvph.org/ 1
  • Master of Science (MSc) course in Veterinary Public Health for the Southeast Asia Regio
  • Tierärztliche Hochschule Hannover, Institut für Lebensmittelqualität und –sicherheit (Günter Klein)
  • Universität Utrecht, Department of Public Health and Food Safety, IRAS (Boyd R. Berends, Marc Wösten)
  • University of Texas Southwestern Medical Center, Department of Microbiology (David R. Hendrixson)
  • Veterinärmedizinische Universität Kosice, Institut für Fleischhygiene und –technologie (Jozef Nagy)
  • Washington University School of Medicine, Howard Hughes Medical Institute, Department of Molecular Microbiology (Eduardo A. Groisman)
  • University of Birmingham, United Kingdom (Adam Cunningham)
 

Forschungskooperationen mit Ägypten, Türkei und Chile

Ägypten

Waleed-Risk, El Ghareeb, MSc.; Zagazig Universität, Ägypten.
Von 2007-2008 am Institut für Fleischhygiene als Stipendiat tätig (Channel Programm der Ägypt. Regierung). Forschungsarbeiten zur mikrobiologischen und chemischen Qualität von Fleisch von Federwild.

Veröffentlichungen:

El-Ghareeb, WR; Smulders, FJM; Morshdy, AMA; Winkelmayer, R; Paulsen, P (2009): Microbiological condition and shelf life of meat from hunted game birds EUR J WILDL RES (55), 4 317-323.

Paulsen, P; Winkelmayer, R; Waleed Risk El-Ghareeb (2009): Federwild: Sauberes Arbeiten macht sich bezahlt. Österreichs Weidwerk 10, 14-16.

Türkei

Aydin, Ali, Prof.Dr., Universität Istanbul, Türkei.
2008 am Institut für Fleischhygiene als Gastwissenschaftler tätig (FEMS Stipendium). Forschungsarbeiten zu mikrobiologiscer Untersuchungsmethodik und zur Mikroflora von Lebensmitteln.

Veröffentlichungen/Präsentationen:

Aydin, A; Paulsen, P; Smulders, FJM (2009): The physico-chemical and microbiological properties of wheat flour in Thrace TURK J AGRIC FOR (33),

Paulsen, P; Aydin, A; Smulders, FJM; Wanda, S (2008): E. Coli in Meat and Meat Preparations: Occurence, Significance, Legal Limits and Control Strategies. Food Products Safety and quality management X.; OCT 15-17, 2008; Strbske Pleso, SLOVAK REPUBLIC. 2008.

Paulsen, P; El Ghareeb, WR; Aydin, A; Devulder, G (2009): Application of an Automated MPN system for Enumeration of Bacterial Counts on Food Contact Surfaces. 2009 IAFP European Symposium; OCT 7-9, 2009; Berlin, GERMANY. 2009.

Chile

Univ. Concepcion, Chile. Kooperation zu Fleischqualität von Wild und "exotischen" Tierarten (Guanako, Biber, Wild-Hausschweinkreuzungen).

Veröffentlichungen:

Skewes, O; Morales, R; Mendoza, N; Smulders, FJM; Paulsen, P (2009): Carcass and meat quality traits of wild boar (Sus scrofa s. L.) with 2n=36 karyotype compared to those of phenotypically similar crossbreeds (2n=37 and 2n=38) raised under the same farming conditions Fatty acid profile and cholesterol MEAT SCI (83), 2 195-200.

Skewes, O; Morales, R; Gonzalez, F; Lui, J; Hofbauer, P; Paulsen, P (2008): Carcass and meat quality traits of wild boar (Sus scrofa s. L.) with 2n=36 karyotype compared to those of phenotypically similar crossbreeds (2n=37 and 2n=38) raised under same farming conditions. 1. Carcass quantity and meat dressing MEAT SCI (80), 4 1200-1204.

Skewes, O; Gonzalez, F; Olave, R; Ávila, A; Vargas, V; Paulsen, P; König, H.E. (2006): Abundance and distribution of American beaver, Castor canadensis (Kuhl 1820), in tierra del Fuego and Navarino islands, Chile European Journal of Wildlife Research 52,

Hofbauer, P; Gonzalez Schnake, F; Skewes Ramm, O; Lobos Lopez, A. J; Smulders, F. J. M; Bauer, F; Macher, R; König, H. E; Paulsen, P. (2005): Studies on muscular topography and meat properties of beavers (Castor canadensis) caught in Tierra del Fuego, Chile Veterinary Medicine Austria / Wiener Tierärztliche Monatsschrift 92

Gonzalez F; Smulders F.J.M; Paulsen P; Skewes O; König H.E. (2004): Anatomical investigations on meat cuts of guanacos (Lama guanicoe, Müller, 1776) and chemical composition of selected muscles Veterinary Medicine Austria / Wiener Tierärztliche Monatsschrift 91,(3).